Recept

Häjjh alla blogg läsare :)

Det var någon som mejlade mig på min mejladress och ville att jag skulle lägga upp ett recept på bullar och kladdkaka :)


Bullar

Detta recept blir det ungefär 25 bullar och tar ca 2 tim :)

Deg:

  • 25 g jäst söta degar
  • 75 g smöreller margarin
  • 2 ½ dl mjölk
  • ½ dl strösocker
  • 1 krm salt
  • 1 tsk malen kardemumma
  • ca 7 dl vetemjöl

Fyllning:

  • 50 g margarin eller smör
  • ½ dl strösocker
  • 1 tsk kanel

Pensling:

  • 1 ägg

Garnering:

  • pärlsocker

Gör så här:

Smula ner jästen i en degbunke.

Smält matfettet och tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt, 37 grader.

Rör ut jästen i lite av degvätskan och tillsätt sedan resten. Tillsätt salt, socker och kardemumma och rör om.

 

Använd gärna elvisp med degkrokar eller hushållsmaskin för att arbeta in allt vetemjöl i degen. Degen ska bli mjuk och smidig. Låt jäsa 30 minuter övertäckt.

 

Gör fyllningen. Rör ihop matfett, socker och kanel.

 

Kavla ut degen till en rektangulär platta, ca 20 x 50 cm. Bred på fyllningen och rulla ihop. Skär ca 1 ½ cm tjocka skivor och lägg dem i bullformar med snittytan uppåt. Låt jäsa ca 30 minuter.

 

Vispa upp ägget med vanlig visp och pensla försiktigt på bullarna (inte trycka hårt). Strö över pärlsocker.

 

Grädda mitt i ugnen i 225 grader i 8-10 minuter eller i varmluftsugn 200 grader i 10-12 minuter.


Kladdkaka

Detta recept blir ungefär 6-8 portioner (beror på formen degen får gräddas i), och tar ca 20 min att göra,och 20 minuter i ungnen.

Du behöver:

  • 100 g smör
  • eller margarin
  • 2 st ägg
  • 2,5 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 3 msk kakao
  • 2 dl vetemjöl

Gör så här:

Sätt på ugnen på 175 grader.

 

Smält försiktigt smöret (eller margarinet) i en kastrull på spisen eller i en skål i mikron. Det kan vara bra att dela smöret i mindre bitar innan så går det fortare. I mikron kan ca 400 W vara lämplig effekt för att det inte ska skvätta smör.

 

Låt sedan det smälta smöret stå framme och svalna.

 

Vispa ägg och socker pösigt med elvisp.

 

Tillsätt vaniljsocker och kakao och vispa med lägsta hastigheten på elvispen.

 

Tillsätt mjölet. Tillsätt sist det smälta smöret. Vispa försiktigt till en jämn smet och häll smeten i en rund form som man kan smöra och bröa om man vill.

 

Grädda i 175 grader i ca 20 minuter i mitten av ugnen. Om man vill ha en kladdigare kladdkaka så tar man kortare tid i ugnen.

 

När kladdkakan är färdiggräddad låter man den svalna och stå kallt tills den ska serveras.




Jag hoppas att det blir gott :)
Om du har önskemål över något du vill att jag ska skriva på min blogg så mejla mig på min mejladress, eller skriv en kommentar :) Mejladress= [email protected]


Puss åh kram
/A

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0